Agentúra SARIO začala sériu prezentácií

07.07.2004 Celý región

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) začala 6. júla v Prešove 20-dielnu sériu prezentácií pre súkromný sektor v rámci Sektorového opera...
Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) začala 6. júla v Prešove 20-dielnu sériu prezentácií pre súkromný sektor v rámci Sektorového operačného programu Európskej únie (EÚ) Priemysel a služby.

Pripravila ju v spolupráci so Slovenskou energetickou agentúrou a Národnou agentúrou pre malé a stredné podnikanie, ktoré plnia funkciu implementačných agentúr.
Vystúpenia ôsmich prezentátorov si prišlo vypočuť ani nie 30 záujemcov, čo bolo pre Martinu Vaňovú, riaditeľku divízie štrukturálnych fondov Agentúry SARIO veľkým sklamaním. Zmyslom série prezentácie je práve propagácia možností využitia štrukturálnych fondov v menej rozvinutých regiónoch Slovenska. Napr. z 20 zastávok do 3. augusta bude päť - aj s tou prvou - v Prešovskom kraji, tri v Košickom kraji.
Výsledkom by malo byť podľa Vaňovej minutie čo najväčšieho objemu financií zo štrukturálnych fondov. Žiadateľ môže dostať nenávratný finančný príspevok zo zdrojov EÚ, pričom jeho spoluúčasť je v rozmedzí 35 až 50 percent.
Odborníci predstavili schémy štátnej pomoci, pomoci de minimis, možnosti získať úver od komerčných bánk. Výzvy na predkladanie projektov sú do 31. augusta t. r. , resp. do 16. septembra. Témami prezentácií boli podpora rozvoja zahraničnej spolupráce a image SR, podpora rozvoja nových a existujúcich podnikov a služieb,
podpora podnikania, inovácií a aplikovaného výskumu, podpora úspor energie a využitia obnoviteľných zdrojov a energie. Viac informácií možno získať na internetovej adrese fondy@sario.sk.

(jj)
 

Vyberte región